2018. máj 16.

12+1 Tipp - Korfu

írta: Szandi118
12+1 Tipp - Korfu

astronomy_101_1.jpg

A legjobb útikönyv, ha Korfura utazol.
A végén meglepetéssel!

 

Korfu számomra örök szerelem. Ha releváns infókat keresel utazásod tervezéséhez, akkor mindenképp olvass tovább. Korábban már meséltem arról a görög életérzésről, a mentalitásról, amit átéltünk a röpke 1 hét alatt. Most viszont az oda utazóknak szeretnék segíteni. 

1. Tervezés

Mivel? Hogyan? Mikor?

Előző bejegyzésemben tuti tippeket találsz arra vonatkozóan, hogyan tedd utazásod költséghatékonnyá és hogyan juss el olcsón, álomhelyekre.

A sziget felfedezésére alapvetően két mód van: egyedül felfedezni, fakultatív programokkal. Ja és lehet mindkettővel-vegyesen. Akkor három! :) 
De csak óvatosan! Az egész napos buszos szigettúrát nem ajánlom. Egész nap utaztok (akik busszal jöttek a szigetre, azoknak nem túl izgi..), megnézitek a főbb látványosságokat, vagyis csak meglesitek, mert elég szűk az időkeret. Ajánlanak egy (állítólag a legjobb panorámájú) éttermet, ahol méreg drága fogásokra költhettek. Mi szerencsére kihagytuk eme élvezetet, de ismerősök befizettek, aztán jól ráfizettek. Két személyre 40.000 Ft-ba került a napjuk és igazából nem látták Korfu autentikus részét. Ha Korfu igazi arcát szeretnéd látni, akkor mindenképp magad Indulj el! Ülj fel a helyi buszra (akár kézzel-lábbal is el tudod magyarázni hova szeretnél menni), bérelj autót vagy motort!  Még ha csak a szomszéd partra mész, már akkor is több élménnyel fogsz hazaérni, mint bármelyik fakultatív programon. Mert lehet, hogy nem látod a Sissy kastélyt, de olyan csodákra bukkanhatsz, amiket az utazási irodák tutira nem mutatnak meg. Ha bármi kérdésed van helyismeret ügyileg, írj nyugodtan! 

32375945_10211244918829902_4363954946198994944_n.jpg

2. Térkép + Offline navigáció

Szóval, ha már eldöntötted, hogy elindulsz felfedezel, néhány tipp az útra:

Mi a helyi utazási irodából kértünk Korfu térképet. Túl sok segítséget nem nyújtottak..  Nyilván, hiszen így nem az ő túlárazott fakultatív programjaikon vettünk részt. Viszont a térkép nagyon hasznos volt. Még mindig úgy gondolom, hogy jobbat nem is kaphattunk volna. Jelöli a főutakat, kilátó helyeket, strandokat, vár romokat.. Szóval mindent, amire a felfedezés során szükségünk volt. Igen részletesen mutatta a mellékutakat, kisebb településeket és szintkülönbségeket.

Persze nem elég egy jó térkép.

A mi legnagyobb segítségünk a párom Windows-os telefonján elérhető "Here" offline navigáció volt. Bevallom őszintén, hogy az Androidos Google Mappel mi nem sokra mentünk és ez volt a tapasztalata útitársainknak is.

Ha mégis a Google mellett döntenél, az áruházból letölthető: Offline Maps and Navigation vagy hasonló nagy segítségedre lesz.

És most néhány szó arról, amit mindenképp látnod kell:

 3. Kanoni – Egérsziget – Korfu Old-town – Korfu erődítmény

Azért veszem egybe, mert ezeket a látnialókat egy napba simán be tudod illeszteni még kényelmes tempóban is. Mi Moraitika felől közelítettük meg a főúton, de minden irányból vezet ide út. Szóval kis szamarunkat (amiről már korábban olvashattatok) leparkoltuk a repülőtérrel átellenben. Nem lehet eltéveszteni, mert elég sokan parkolnak itt, és innen lehet csak megközelíteni a lélegzetelállító repteret. Jó sokat időztünk a fel- és leszálló repülők látványánál. Egyszerűen nem tudtuk megunni. De inkább nézd meg magad:

 A túloldalon egy kávézó mellett fel lehet sétálni a felső részre, ami kilátó jellegű. Itt van egy jó kis kávézó, ahonnan egy más szemszögből tudod szemlélni a fel- és leszállásokat. 

Itt még kiemelném az Egér-szigetet, mint látnivalót.

Fél óránként jönnek-mennek a motorcsónakok. Kb. 2-2,5 euró a díja. Ha átmész, maradhatsz bármeddig a szigeten. Tehát visszajöhetsz az 1 óra múlva visszainduló csónakkal, de akár 2 órát is maradhatsz. Igazából fél óra tapasztalatunk szerint bőven elég, mert tényleg nagyon pici a sziget. Ebbe még egy üdítő is belefér, ugyanis található itt egy kis büfé és ajándékbolt helyi alkotók munkáival. Nem mondom, hogy egy kihagyhatatlan látnivaló, de én összességében örültem neki, hogy megnéztük. Tetszett a kis sziget hangulata, a körülötte elterülő hatalmas sziklák és persze az elnevezést övező legenda.

Egyesek szerint a levegőből nézve egér formája van a szigetnek.
Mások szerint viszont a sziklákhoz verődő tengervíz hangja hasonlít az egércincogáshoz.

32621032_10211244933870278_8986745344872153088_n.jpg

Ezt mindenki döntse el saját maga 

A kis szigettúránnk azért is volt nagyon hasznos, mert a hajós kapitánytól megtudtuk, hogy a fenti kávézó mellől helyi járat indul Korfu Óváros részére.

Ennek nagyon megörültünk, mert sokat agyaltunk rajta, hogyan is tudnánk eljutni oda. Ugyebár nem vagyunk jártasak a helyi közlekedésben. Parkolót keresni, fizetni egész délutánra, megtalálni a nevezetességeket.. Kicsit macerásnak tűnt.

Viszont ez a problémánk egy csapásra megoldódott hála ennek a kis túrának az egérszigetre.

Szóval felmentünk ismét a kávézóhoz és megvártuk a következő KÉK buszt. Ez a helyi járat. Egyébként zöld és kék buszok járnak egész Korfun. A zöld a távolsági, a kék a helyi járat. Hamarosan meg is érkeztünk Korfu városba, ahol meggyőződtünk róla, hogy mennyire jó ötlet volt busszal jönni. Keskeny utcák, őrült autósok...

Pár perc séta után már az óvárosban találtuk magunkat. Ódon falak között sétálgattunk és közben feltöltődtünk a korfui hétköznapok életérzésével. 

4. Korfu Old-Fortress

Ez viszont kimondottan KÖTELEZŐ látnivaló!

Ne rémisszen meg, hogy túl magasnak, vagy túl messzinek tűnik. Egy kis sétával könnyen megközelíthető.
Több helyen olvastam, hogy érdemesebb késő délután menni. Mi is 6 óra körül mentünk és valóban csodaszép a lenyugvó nap látványa a Jón-tenger felett. Az erődítmény 8-ig nyitva van, így bőven marad idő feltérképezni. Amint felérünk a kereszthez, belátjuk egész Korfuvárost és messzire nyúlik előttünk a Jón-tenger.
Itt el is helyeztük kis lakatunkat. 

32689988_10211244943350515_4482645611509710848_n.jpg

Ha arra jártok és még megvan, dobjatok róla egy képet  :) 

Aztán lementünk az erődítmény alsó szintjeihez. Innen ki lehet sétálni a tengerhez, fürödni egyet. Gyönyörű látvány innen lentről is, ahogy a vár oldalához csapódik a tengervíz. És nem utolsó sorban gyönyörű kavicsokkal tarkított ez a partszakasz, ami nekünk külön nagyon tetszett.

Hamarosan zárt az erődítmény, így indulnunk kellett. Az út túloldalán található a kék busz megállója. Kb. 20 percenként jönnek a buszok, amivel vissza lehet jutni Kanoni-ba. Remek kis élmény volt. Visszafelé megnéztünk pár repülőt leszállni, aztán fáradtan vettük hazafelé az irányt. Azt hittem, hogy ilyen kalandos napunk nem lesz mégegy a nyaralás alatt, de persze nem így lett. Korfu valóban ezerarcú. Itt minden nap új kaland. 

5. Dassia +  Ipsos

Dassia-t azért emelném ki, mert talán az egész szigeten itt volt a legkellemesebb a víz hőmérséklete. Bár délen, Kavosz-ban is langyosnak mondható, de ott elég koszos. Kavosz-t összességében nem ajánlom senkinek. Részeg brit turisták, koszos víz, nem túl sok látnivaló..

Viszont Dassia-ban a langyos víz elég tiszta is és a parton gyönyörűbbnél gyönyörűbb kavicsokat találni. Talán ez volt az a hely, ahol egész nap nem hallottunk magyar szót.
Innen északra indulva érkezünk meg Ipsos városába. Itt csak átutaztunk, de csodás volt a kilátás a háttérben húzódó hegységekkel.

32777293_10211244952230737_4907999475785531392_n.jpg

6. Lefkimmi

Kikötőváros délen. Nem egy strandolós rész, de ilyen csodás képeket lehet lőni:

32681733_10211244953150760_3888852660417200128_n.jpg

7. Agios Gordios

KEDVENC,KEDVENC,KEDVENC!

Varázslatos ez a tengerpart. Már ahogy ereszkedik az ember a domboldalon, gyönyörű látvány fogadja a tenger felől. Aztán mikor megérkezik a partra.. Áhh ezt nem is tudom leírni. Eddigi legjobb tengerparti élményem. A víz kellemes, jó kis hullámok vannak, ami izgalmassá teszi a fürdőzést. És hát a látvány..
32835020_10211244914229787_3002290493338943488_n.jpg

8. Paleokastritsa

A klasszikus.. Ha megkérdezünk valakit, hogy melyik partszakasz tetszett leginkább, akkor általában Paleokastritsát halljuk. Nem is hiába. Vadregényes partszakaszok, kristálytiszta víz.. Búvárkodásra kiváltképp alkalmas. Bár kicsit költséges, de ha a keret engedi, motorcsónakkal bejárhatjátok az egész partszakaszt!

Keressétek fel ezt a kis eldugott bárt. Gyönyörű kilátás, zene, a sziklákról pedig ugrálhattok a tengerbe.
25641585.jpg

9. Paxos - Antipaxos

Kb 3 órás hajóúttal közelíthető meg a két kis szigetecske. Minden utazási irodában lehet foglalni ide utat. Úgy emlékszem, kb 40 euró/fő áron. Cserébe pedig az élmény:
maxresdefault.jpg

10. Sidari + Cape Drastis

A gyönyörű észak.. Ha a szigeten jártok, semmiképp ne hagyjátok ki ezeket a lélegzetelállító képződményeket. Bár a Canal D’Amour szerintem kicsit túlhájpolt látványosság, tény, hogy csodaszépek ezek a sziklák. Nem messze Sidari-tól található  a Cape Drastis. Ezt is érdemes beiktatni.

17918064_1621716214535569_5503486912773690345_o.jpg

11. Pantokrator csúcs

Korfu legmagasabb pontja a 906 méter magas Pantokrator csúcs.

Autóval a legegyszerűbb eljutni a csúcsára, de a bevállalósok figyelmébe ajánlom, hogy Perithia városából egy-két órás túrával is felballaghattok.

A kilátás páratlan. Belátni az egész szigetet, Abánia partjait,  sőt, felhőtlen égbolt esetén látni az olasz csizma sarkát is.

mount_pantokrator_original_19843.jpg12. Barbati

Tiszta vízű, sznorkelezésre tökéletesen alkalmas partszakasz, ahol ráadásul nincs tömegnyomor.
136622304.jpg

+1: Útikönyv Korfu-fanoktól

Ha nem volt elég a látnivalókból, akkor tudok még ajánlani.

Igazi Korfu-fanok állították össze ezt a kis útikönyvet, amiben minden hasznos információ, látnivaló megtalálható az indulástól a hazaérkezésig. Itt találod. 

Kellemes utazást kívánok!

Szólj hozzá

vélemény tipp utazás hasznos külföld beszámoló nyaralás legjobb élménybeszámoló helyi korfu legszebb látványosság látnivalók utazási tippek úticél TravelX