2018. júl 02.

Kincskeresés tartja lázban Magyarországot!

írta: Szandi118
Kincskeresés tartja lázban Magyarországot!

geo.jpg

Természetjárás egy kis kalanddal vegyítve. Kirándulás, kincskeresés, sikerélmény és szórakozás az egész családnak. Röviden így tudnám összefoglalni ezt a játékot, melyben Te is felfedezheted szűkebb és tágabb környezeted kincseit.

Geocaching (ejtsd: geokesing)

A játékot Dave Ulmer indította el az USA-ban, 2000-ben. Gyors terjedésének köszönhetően Magyarországon már 2001-ben megjelent. Azóta kb. 4300 láda található országszerte. Lényege, hogy kis ládákat rejtenek el olyan helyeken, melyeket valamilyen szempontból érdekesnek, felfedezésre alkalmasnak találnak. A rejtő rögzíti a hely koordinátáit GPS-szel, majd rövid leírással és képpel csatolva feltölti a játék honlapjára. Ezután a lelkes keresők már indulhatnak is a nyomába. Tapasztalt játékosok körében elterjedt verseny, hogy Piros 1-es találatot szerezzenek. Ennek a lényege, hogy ki találja meg legelőször az adott ládát. A legtöbb ládát már több százan megtalálták, ezért is presztízs értékű, ha valaki elsőként ér oda egy-egy célponthoz.

És mi is található egy ilyen kis ládikában? Először is egy látogatói napló (“logbook”), melyben rögzítheted nevedet és a megtalálás időpontját. Ezen kívül tartalmaz egy tájékoztatót azok számára, akik véletlenül találják meg a ládikát (muglik), továbbá apró ajándékokat, melyeknél aranyszabály, hogy csak akkor viheted magaddal, ha te is hagytál ott valamit. Ez főként a gyermekek számára jelent izgalmat a játék során. A felnőttek részére az igazi kincs a ládában található jelszó, mellyel igazolják, hogy megtalálták a ládikót. Ezt a jelszót beírva a honlapra, hozzáadódik a láda a találati listádhoz. Ennyire egyszerű.

lada.jpgFotó: *Vica*

Néhány infó a ládákról: 

Neve:

Minden ládának egyedi azonosítója van. Ez általában egy 4-6 betűs kód, aminek az eleje GC (geocaching) majd a többi betű a láda helyére vonatkozó azonosító.
Például GCPM ( Geo Caching Perczel Mór). A honlapon ez alapján azonosíthatod találatodat.

A láda formája:

Hagyományos geoláda 

Egy vízhatlan doboz, benne a fent írt tartalmakkal. 

Virtuális geoláda

Ha olyan a hely kialakítása, hogy nem alkalmas a láda elrejtésére, akkor a helyszínen olvasható bizonyos felirat lesz a jelszó.

Multi geoláda:

Több láda együttese. Az egyes helyek ilyenkor csak egy-egy jelszó részletet tartalmaznak. A teljes kódért fel kell keresni az összes ládát. Ha ez megvan, akkor mondható, hogy megtaláltad az adott multiládát. 

Mozgó geoláda:

Olyan láda, ami folyamatosan változtatja a helyét bizonyos tematika szerint. Például a “Forrásvadás - GCFV” mozgóláda a Magyaroroszágon lévő forrásokat keresi fel. Ha megtalálod ezt a mozgó ládát, akkor tovább kell vinned egy másik forráshoz, az oldalra pedig feltöltöd a láda új helyét. Ennek köszönhetően egy elég terjedelmes adatbázis alakult ki a magyar forrásainkról és azok pontos helyéről. De ilyen például a kálváriakutató vagy a Magyar Várvándor mozgóláda is.

Esemény geoláda

Ezek a ládák a geocaching.hu által szervezett események során keletkeznek. Az eseményen való részvétellel “log-olhatod” a láda megtalálását.

A hagyományos formájú, ételdoboz ládák mellett nemzetközi szinten egészen elképesztő ládaformációkat tapasztalhatunk: 

Egy fényvisszaverőre erősített mikro cache: 1a.jpg

1b.jpgFoto: kessersztori.blogspot.com

Ezt pedig egy toboz aljára ragasztották!

1.jpg 1b_1.jpgFotó: kessersztori.blogspot.com

Ezt a rönkdarabot már nem kell annyira elrejteni, ha beleillik a környezetébe

2a.jpgFotó: kessersztori.blogspot.com

Egy gyöngyszem itthonról:

dsc_1144.JPG

dsc_1146.JPGFotó: Hun.Geo.Team

Ez már tuti, hogy haladó kategória!! :D

4a.jpg

 4b.jpgFotó: kessersztori.blogspot.com

Minden elismerésem a rejtőknek az ilyen kreatív rejtésekért. És persze az összes rejtőnek. Idejüket, energiájukat áldozzák azért, hogy a kesserek jól szórakozzanak.

Mert valóban szórakozás ez a játék. Kortól, nemtől függetlenül képes magával ragadni és behálózni az embert. 

36346017_10212290777925731_6499767729241718784_n.jpgFotó: *Vica*

Neked is megjött a kedved egy kis kincskereséshez?

Íme néhány tanács, hogyan indulj el:

A játéknak két honlapját is megtalálod. Az egyik a nemzetközi: geocaching.com, a másik a magyar: geocaching.hu. Talán a legnagyobb különbség a két oldal között, hogy a magyar oldalon a ládában található jelszóval igazolod, hogy megtaláltad, a .com-on pedig jelszó nélkül is jelentheted a találatot.

A regisztrálást követően az oldal keresőjébe beírod tartózkodási helyed és kikeresi neked a környékbeli ládákat. Egy másik lehetőség, hogy letöltöd a magyar fejlesztésű, Geoládák nevű alkalmazást és már böngészheted is a környezetedben lévő ládikákat.
terkep2.png

Minden egyes láda valamilyen (történelmi, környezeti) szempontból érdekes helyszínen van rejtve, így biztos lehetsz benne, hogy a kirándulásod értékes kikapcsolódást nyújt majd.
Még akkor is, ha már voltál adott helyen. Hiszen most KINCSKERESŐKÉNT látogatod meg. :)
36365577_2117553451790799_1083116268728352768_o.jpgFotó: fairy.hu

Így voltam ezzel én is. Mikor rábukkantam a játékra, rögtön rákerestem a környezetemben lévő ládákra. Lelkesen tapasztaltam, hogy Bonyhádon is rejtettek egyet. Perczeles diákként többször jártam már a kálvárián, de most egészen izgatottan kerestem fel a domboldalt. GPS-re nem volt szükségem, mert a leírásból tökéletesen kiderült, hogy hol keressem. Igazán izgalmas volt keresgélni a téglák és borostyánok között, míg végül  megtaláltam a dobozkát. Biztos vagyok benne, hogy a későbbi túráink, kirándulásaink alkalmával előzőleg megnézem, hogy van-e geoláda a közelben.

A játék valódi ajándéka igazából maga az út. Olyan helyekre visz, ahol egyébként talán nem járnál és az egész család számára sikerélményt, értékes együttlétet nyújt.

2018-06-24_13_44_47.jpgFotó: Hun.Geo.Team

Mindemellett különleges tapasztalatokhoz, kapcsolatokhoz juttatja az embert.

Több “kesser” (játékos) vállalkozott egy interjúra, melyben tapasztalataikról, élményeikről kérdeztem őket.

Mióta játszol a geocaching játékkal?

2012.08.28. (braunka)
10 éve (*Vica*)
2008 (Sunboy)
2007 (Fairy)

Melyik volt a legemlékezetesebb találatod?

“Zalakaroson összefutottam az erdő mélyén egy holland emberrel, akivel ugyanazt kerestük.” (braunka)

“Leginkább azok amelyek komoly fizikai erőnlétet igényelnek. A játék miatt kezdtem biciklizni (az összes tavat körbebicikliztem már), hegyet mászni (Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában), teljesítménytúráztam (Budapest Kupát is kaptam), de volt, hogy hótalpaztunk a ládáért vagy úsztam vagy éppen a befagyott Duna jegén keltünk át éjszaka....” (*Vica*)

“Sydney mellett egy őserdőben hatalmas pókok között egy vízesés mögött sikerült találnom egy ládát, ha hazai kell, akkor egy jó mászás a törökbálinti Premier Outlet hirdetője (.com-on)” (Sunboy)

"Nem tudok egy konkrét találatot kiemelni. Általában a piros egyes találataim a legemlékezetesebbek." (Fairy)

Melyek azok a helyek, ahová a játék nélkül nem mentél volna el?

Sárospataki tengerszem, Nagyhegyesi krátertó, Bodrogkeresztúri motormúzeum (braunka)

A ládák 80%-a ilyen! Leginkább helyi emberek rejtik el őket, így azt is megismerhetem amiről csak a helyiek tudnak. (*Vica*)

Hűha, ebből is rengeteg van, gyakorlatilag minden városban, itthon és külföldön is. Mára inkább ládázni megyek és arra fűzök fel látnivalót (ha nem vinne direkt oda) (Sunboy)

Nagyjából az összes. :-) (Fairy)

Mennyi láda találatod volt a rekord egy nap alatt?

23 Budapesten (24 órás BKV bérlet + roller),
19 Debrecenben gyalog (braunka)

14 láda. De ez nem mérvadó, a Balatont körbetekerő láda például 9 pontból áll, de egy "megtaláltam"-nak minősül.(*Vica*)

165 db (2013-as Deocaching rendezvényen 0-24 órás FTF verseny keretében) (Sunboy)

kb 20-25 db (Fairy)

Mi volt a legemlékezetesebb ajándék, amit találtál a ládában?

Hímzett anyag (braunka)

Az első megtalálónak járó üvegfestékkel díszített egyedi kő. 8 éve őrzöm. (*Vica*)

Igazából nem benne volt, hanem az első megtalálónak a jutalma, fél kg fornetti pogácsa (a láda egy pékségnél volt, és a rejtő az első három megtalálót jutalmazta) (Sunboy)

Vasgolyó (Fairy)

Van egyéb mondanivalód a játékkkal kapcsolatban? 

Remek szabadidős tevékenység. Sokszor célpontot/értelmet ad egy kiránduláshoz. Sajnos még mindig kevesen ismerik, pedig már a TV-ben is egyre többször előjön. (braunka)

Kiemelném a Szemétszedő geoládánkat. Rövid neve: GCcito. A szabályok szerint két nagyobb zsák szemetet kell szedni és szemétgyűjtőbe helyezni és mindezt fotókkal igazolni. Egyedül vagy csoportosan, teljesen mindegy! Remek közösségkovácsoló tevékenység és rengeteg "gazdátlan" szeméttől szabadítottuk már a környezetünket. Jómagam 8 alkalommal vettem már részt ilyenben (a legutolsó miatt a helyi rádióban és tv-ben is szerepeltem). Ha az ember "használja" a hobbijához a környezetét akkor megtanulja, hogy minél kevesebb kárt okozzon neki. Ez a láda remek példamutatás a jövő nemzedékének is. (*Vica*)

Mégegyszer szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak, akik vállalkoztak az interjúra (*Vica*, Fairy, Sunboy, braunka), illetve a geocaching csoport mindazon tagjának, akik bármilyen formában segítették a cikk létrejöttét. 

Ha Neked is megjött a kedved egy kis kincskereséshez, akkor már indulhatsz is! Szinte biztos, hogy lakóhelyeden is találsz ládikát.

Találatod után pedig az oldalra regisztrálva értékelheted a helyet és a rejtést. A helyszínen készült fotóidat, élményeid megosztását pedig mindig örömmel fogadják a rejtők. 

Neked volt már geocaching élményed? Ha igen, melyik volt a legemlékezetesebb?

 

Szólj hozzá

turizmus játék utazás hasznos magyarország gps belföld túra kirándulás tippek hobbi kincs turista geocaching helyi látványosság kincskeresés TravelX családi szórakozás kesser caching