2018. sze 03.

Így tervezd meg szlovéniai utazásodat!

írta: Szandi118
Így tervezd meg szlovéniai utazásodat!

img_6370.jpg

Meseszép vízesések, szurdokok, hegyek.. Minden, ami elengedhetetlen egy aktív kikapcsolódáshoz.

Szlovéniával már hónapok óta szemezgettünk, és most végre nem halogattuk tovább, nekivágtunk! Ahogy majd a képekből is láthatod, csodálatos helyeket rejteget ez az ország, melyekből most láthatsz egy kis ízelítőt. A bejegyzés alapján akár te is könnyedén összeállíthatod szlovéniai útitervedet. És most kalandra fel!

 

1. Nap: Utazás + Bledi-tó felfedezése

Reggel 6-kor indultunk Bonyhádról és több megállóval, vásárlással végülis délután 4-re érkeztünk a Bledi-tó partjára. Mivel a párom az autópályák helyett mindig a közutakat választja, ezért bőven volt lehetőségünk felfedezni a kis szlovén falvakat, városokat és csodálhattuk a folyamatosan változó tájat.

Tipp: Ha nem szeretnél egy vagyont költeni mosdóra: a Petrol benzinkutakon ingyenesen használhatók.

Útvonalunk: Tornyiszentmiklós - Ptuj - Kranj - Kamnik - Bled.

Már a városba érkezve megtapasztaltuk, hogy itt bizony minden egyes üres területért parkolódíjat kell fizetnünk.. ráadásul nem is keveset! A tó melletti parkolóban (ami kb. Az egyetlen) reggel 06:00 - 16:00-ig 10 euróért pihenhet az autód, 16:00 - 24:00-ig pedig 5 euróért. Mivel nem találtunk más lehetőséget, így letettük a kocsit és végre elindulhattunk felfedezni a tavat, várat és ezt a gyönyörű tájat, ami már igen régóta vonzott. A tó körbesétálása körülbelül 2 óránkba telt kényelmes tempóban, fényképezővel felszerelkezve. Pont jókor érkeztünk, mert a már lenyugvó napnak köszönhetően gyönyörű képeket sikerült készíteni. De beszéljenek helyettem inkább a képek:

Ezután elindultunk alvóhelyünk felé. Ja igen, azt nem mondtam eddig, hogy úgy terveztük, a kocsiban alszunk. Előzőleg a Google mapen kinéztünk egy kellően eldugott helyet, ahol gyönyörű kilátás nyílt a környező hegyekre, ráadásul senkit nem zavartunk.

Azt azért elmondanám, hogy ha ti is így döntenétek, akkor néhány szabályt nem árt betartani:

 1. Nemzeti park területén tilos éjszakázni a kocsival.
 2. Parkolókban nem maradhattok lakókocsival vagy sárorral.
 3. Ne keltsetek feltűnést: ne rakjatok tüzet, ne pakoljátok ki a kempingfelszerelést!

Egyszerűen csak dőljetek hátra az autóban és pihenjetek.

Az egyik megoldás, hogy megkérdeztek egy helyi nénikét, hogy állhattok-e a területére. Ha igen, akkor senki nem köthet bele, hiszen magánterületen parkoltok. A másik, amit mi is választottunk, hogy kerestek egy kellően eldugott helyet, ahol nem vagytok szem előtt. (Egyébként sok német, francia autóst is láttunk "ügyeskedni") 

Másnap reggel igazán csodás táj fogadott minket. A völgyből éppen felszálló köd látványa, a mellettünk zúgó vízesés és a kacsák mozgolódása feledtetett velünk minden kellemetlenséget. Mert azért valljuk be augusztus van, de az éjszaka 10-12 fokra lehűlt levegő kicsit hűvösebb volt a számításainknál. De túléltük. Sőt! Egy kicsit kiszakadva a komfortzónánkból, feledhetetlen élményben volt részünk.

img_6399.jpg

2. Nap: Vintgar szurdok, kenuzás a Bohinji-tavon, Vogel-kilátó

Reggeli után a Vintgar-szurdok felé vettük az irányt. Elérése Bledből kb. 20 percet vesz igénybe.

Gorje falu felé indulunk, majd a faluban a Jesenice, Vintgar táblával jelzett kereszteződésnél jobbra kanyarodunk. Az úton tovább haladva a Fortuna Vendéglő után jobbra fordulunk Vintgar és Zasip felé. Innen már egyenes út vezet a szurdok ingyenes parkolójába. Igen, ingyenes! Reméljük az is marad :)

A szurdokban: 

Reggel fél 9-kor már a bejáratnál voltunk, ami igazán hasznunkra vált. Ilyenkor még alig voltak bent, így nem kellett sorban állni a belépésnél és bent sem kellett nyomorogni egy-egy jó képért. Ha arra jártok ajánlom, hogy minél előbb érkezzetek! Kifelé jövet (kb. Fél 12-kor) tízméteres sor állt a bejáratnál. 

Az egyik vízesés ilyen gyönyörű szivárvánnyal ajándékozott meg minket: 

Mivel még nem láttam hasonlót, engem teljesen elvarázsolt a hely. A túra végén érdemes lemenni még a kis kávézó melletti lépcsőn, ahonnan pár száz métert sétálva lentről is megcsodálhatod a hatalmas vízesést.

A szurdok után a Bohinji-tóhoz tartottunk, ami már nagyon nagy izgalommal töltött el minket. Ukanc településnél tettük le az autót elég borsos áron.. Az általunk talált parkolóban 2,5 euróért parkolhatsz óránként :O Nem kicsit éreztük lehúzásnak, de jobb ötletünk nem volt, így két óra díjával megajándékoztuk az automatát. Ez éppen elég volt arra, hogy körbejárjuk a helyet, gyönyörködjünk a kristálytiszta tó vizében és egy kicsit csak úgy.. legyünk..

img_20180828_132739.jpg

Fürödni nem vágytunk, mert nekünk hideg volt a víz, de egyébként elég sokan voltak bent. Így pihengetve időközben megtudtuk, hogy a fizetős parkoló melletti út ingyen használható és a Vogel kilátó parkolójában sem kell fizetni. Ha erre jártok, akkor ezeket a kiskapukat érdemes figyelni! Gyorsan átálltunk tehát az ingyenes zónába és végre zavartalanul élvezhettük az elénk táruló csodát.

Eldöntöttük, hogy ha nem is úszva, de szeretnénk felfedezni a tavat is. Kis várakozás után sikerült kenut bérelnünk (9 euró/óra vagy 21 euró/4 óra) és elindultunk a tó közepe felé. Ez mindenképp megérte. Leírhatatlan táj tárult elénk. A tavon evezve ámultunk a környező hegyek látványában. Ha erre jártok, semmiképp ne hagyjátok ki!

img_6466.jpg

A tavas kirándulás után felfelé vettük az irányt a Vogel kilátóhoz. A felvonó retúrjegy ára: 20 euró/felnőtt, 17 euró/ diák. Ahol tudtam egyébként kihasznátam a levelezős jogviszonyomból adódó diákigazolványomat, így jópár eurót spóroltunk a különböző látványosságoknál. A hegyre felérve meseszép kilátásban volt részünk:

Tapasztalat: akármilyen meleg van odalent, egy pulcsi nem árt a hegyre.

Mi két órát simán nézelődtünk, sétálgattunk, fényképeztünk fent, de amúgy bármennyit maradhatsz. Félóránként induló felvonók bármelyikével lejöhetsz.

Azt hiszem ez volt a napunk méltó megkoronázása.

img_6485.jpg

A hegyről leérve már kezdett esteledni, így szálláshely után néztünk. Párom előzőleg itt is kinézett egy helyet, ahol biztonságban, nemzeti parkon kívül aludhatunk. Viszont azon tények összessége miatt, hogy fényképezőnk, telefonjaink és saját magunk is merülőben voltunk, úgy láttuk, hogy első tervünket megszakítva ma keresünk egy szállót az éjszakára. A környező falvakban autózva gyorsan találtunk is egy hostelt, ahol viszonylag jó áron tölthettük el az éjszakát. És ami a legfontosabb, MELEGBEN! Igen, való igaz, hogy a kocsiban alvás minden részletét megterveztük, de a bekészített plédek még így is kevésnek bizonyultak az éjszakai lehűlés mellett.

Aki nem ismerné a hosteleket, annak elmondom, hogy kb. egy kollégiumhoz lehet hasonlítani. Nekünk privát szoba jutott, de előfordul, hogy 6-8 személy alszik egy szobában, emeletes ágyakon. A fürdőszoba és a konyha közös, viszont cserébe jóval ocsóbb, mintha apartmant vagy hotelt bérelne az ember. Nekünk teljességgel megfelelt erre az éjszakára. Ja és a reggeli kilátásban itt sem kellett csalódnunk:

img_20180829_081424.jpg

Reggeli után aztán frissen, kipihenten és feltöltődve vetettük bele magunkat az utolsó napunkba.

3. Nap: Száva-vízesés, Mostnica-szurdok, Voje-völgy

Ismét Bohinj felé vettük az irányt, ahol a Vogel kilátóhoz vezető út mellett, jobbra kanyarodva kb 10 perc alatt elérjük a Száva vízesés parkolóját. Itt sem voltak restek elkérni a parkolódíjat. Vagy 3 órára, vagy egész napra kéred a jegyet. Mi a 3 órát választottuk, így 3 eurót kellett fizetnünk. A belépő a szurdokba szintén 3 euró/fő.

Megmondom őszintén, nem készültem fel előzőleg, hogy pontosan hogyan érjük el a vízesést gyalog, így meglepetésként ért, hogy kb 20-25 perc kemény lépcsőzéssel láthatjuk a zuhatagot. De persze nem panaszkodom. Ezzel sem volt különösebb probléma, hiszen kellemes volt az erdőben sétálgatni és a néhol elénk táruló panorámában gyönyörködni.

Aztán elértük a Száva-vízesést. A kép talán nem adja vissza a pontos méreteket, ezért elmondom hogy a nagyobbik vízesés 78 méter magas.
img_6539kicsi.jpg

 A Száva vízesés után Bohinj-on keresztül közelítettük meg Stara Fuzina települést, ahonnan a Mostnica szurdok volt az úticél.  A központban balra kanyarodva (Korita Mostnice irányába) haladhatunk végig az úton, ami a szurdok parkolójába vezet.

Sajnos itt nem találtunk kiskaput, így kénytelenek voltunk kifizetni az óránkénti 1,5 eurós parkolódíjat.

Innen kétfelé is haladhatsz. A jobboldali, kis földutat válaszd a kerítés mellett, ha a szurdokot szeretnéd látni. Ellenkező esetben a hegymászó útvonalon találod magad :)

Kb. 10 perc séta után érkezünk meg a szurdok bejáratához. A belépő 3 euró/fő.

Mivel maga a szurdok viszonylag gyorsan végigjárható, így továbbmentünk az úton a Voje völgyön keresztül. A völgy végén lévő vízeséshez kb. 3 órás túra vezetett. Persze ebben a fényképezések is benne vannak. Visszafelé már jóval rövidebb idő alatt megjártuk.

Ezzel a “kis” túrával ért véget utazásunk. Ezután elindultunk a közel 10 órás úton hazafelé.

A végére egy kis pénzügyi összegzés: 

 • Belépők: 
  • Vintgar-szurdok: felnőtt: 5 euró, diák 4 euró
  • Kenuzás a Bohinji-tavon: 9 euró
  • Vogel kilátó - felvonó retúr jegy: 20 euró/fő
  • Mostnica szurdok: 3 euró/fő
  • Száva vízesés: 3 euró/fő
 • Parkolás 
  • Bled: 16:00 - 24:00-ig: 5 euró
  • Vintgar-szurdok: INGYENES!
  • Bohinji-tó, Ukanc: 2,5 euró/óra, DE! a Vogel kilátó parkolója ingyenes! 
  • Száva vízesés: 3 euró/ 3 óra
  • Mostnica-szurdok: 1,5 euró/óra
 • Szállás: 
  • Hostel, Bohinjska Bistrica-ban: 50 euró/éjszaka. Ha Bookingon foglalsz itthonról, akkor olcsóbb!

Te jártál már Szlovéniában? Esetleg most tervezed? Ha bármi hozzáfűznivalód van, azt várom kommentben! 

Szólj hozzá

tipp utazás hasznos külföld alvás szlovénia éjszaka kilátó vár szállás parkolás túra kirándulás élmény ár élménybeszámoló kenu jegy vízesés völgy felvonó belépő autóval száva szurdok bled bohinj vogel autóban vintgar fedezd fel TravelX savica mostnica mostnice voje